Viktig melding!
Vi utfører for tiden omfattende vedlikehold som forberedelse til den nye nettstedet. I løpet av denne perioden kan du støte på følgende problemer:
- Bilder vises ikke
- Koblinger som er ødelagte eller fører til manglende sider
- Innhold som ikke vises riktig
- Utdatert eller feilaktig informasjon
- Funksjonelle elementer (som skjemaer eller knapper) fungerer ikke
- Feil eller uventet oppførsel
- Navigasjonsproblemer eller ødelagte menyer
Hvis du opplever noen av disse eller andre problemer, kan du gi oss beskjed ved å sende en e-post til teknisk@efferus.no . Tilbakemeldingene dine er uvurderlige for å hjelpe oss med å forbedre nettstedet. Takk for din tålmodighet og forståelse.
Tranebær / Stortranebær - Vaccinium oxycoccos
Tegnforklaring til tabellen finner du ved å klikke på tegnet.
Eviggrønn krypende busk som blir 10 cm høy og 1 meter vid, som slår røtter etter som den vokser. Planten har små blader og kan fort bli overvokst av ugress i fruktbar jord. Vokser godt i syrlig jord, og bærene smaker også syrlig. De kan spises rå eller lages til juice. Bærene modnes på høsten og forblir modne på planten i lang tid. Inneholder benzosyre som er et naturlig preservat som gir bærene svært lang lagringstid. Kan tørkes til vinterbruk. Rik på C-vitamin. Bærene er noe mindre enn hos amerikanske tranebær, men anses av de fleste for å ha en bedre smak.
Urtekildens Planteleksikon om Tranebær
Formering av tranebær
: Lett: Noe vanskelig
: Svært vanskelig
Frø :
Deling : Deling av rotskudd på våren eller tidlig på høsten.
Avleggere : Enkle avleggere . Danner også selvlagde avleggere.
Stiklinger : Mykvedstiklinger av skudd på 15 cm i april. Sandholdig rotmedium, høy luftfuktighet. Hælstiklinger på 5-8 cm av semimoden vekst i august. Semimodne stiklinger .
Skadeinsekter og sykdommer på tranebær
Frøyas perlemorvinge - Boloria freija : Lokalt i lavlandet på Østlandet. Ellers utbredt i høyereliggende strøk på Østlandet, indre deler av Trøndelag, Nordland og Troms, samt i hele Finnmark. Larven lever på molte, tranebær og hvitlyng.
Grønnstjertvinge - Callophrys rubi : Vanlig i Sør-Norge. I Nord-Norge er arten relativt sjelden. Larven lever på bærlyng-arter som blåbær, blokkebær, tyttebær og tranebær, men kan i tillegg leve på mange andre planter, for eksempel bjørnebær og bringebær (Rubus).
Myrperlemorvinge - Boloria aquilonaris : Vanlig over hele landet. Larven lever på tranebær og hvitlyng.
Ringperlemorvinge - Boloria eunomia
: Utbredt i hele landet. Larvene lever som plantespiser på tranebær. Stort sett å finne på myrer fra lavlandet opptil bjørkebeltet.